Basenji eieren

Basenji er som sagt en urhund, en veldig gammel rase som ikke er så domestisert som de fleste andre hunderaser. Den er ikke avlet frem for å adlyde sin eier.

De to setningene i headingen er vel kanskje noe av det første og viktigste en basenjieier bør lære og har man skjønt innholdet i de to setningene så har man et veldig godt utgangspunkt for et fantastisk liv med basenji.

En basenjieier er ikke som andre hundeeiere? tjaa.. er kanskje noe i det, men så er jo ikke basenji som andre hunder heller 😉 Og, man har sjelden et likegyldig forhold til denne rasen, det blir fort elsk eller hat, og for de fleste bare elsk – en gang basenji, alltid basenji 🙂 

Oppdragelse

Som nevnt så er basenji et utpreget flokkdyr, stolt og selvstendig jeger og med mange av de ville instinkter i behold. Derfor trenger den en god og trygg flokkleder, hvis ikke tar den ansvar på egen hånd. 

En basenjieier som skjønner betydningen av en konsekvent men vennlig ledelse, med enkle klare regler vil lykkes godt med sin hund. En hard eksplosiv væremåte fungerer meget dårlig på en basenji, sjansen for at den svarer deg med samme holdning er stor, og da har du som eier tapt.

Det gjelder å tenke litt kreativt og annerledes når du vil ha en basenji til å gjøre det du vil, som eier bli en god forhandler.. “det gjelder å møtes på halvveien” sa en erfaren klok basenjieier til oss, og det har vist seg å være en god innfallsvinkel på et godt hverdagsliv med basenji.

Den som sover synder ikke…

Aktivisering

En basenji trenger så absolutt godt med aktivisering, men har også behov for ro, avslapping og søvn. Og husk, aktivisering er ikke bare ut å gå lange turer og mye mosjon, joda en basenji trives godt ute i naturen og med gode turer. Men kanskje viktigere er mental stimuli og aktivisering. 

Basenji er veldig tilpasningsdyktig og med sterk flokkfølelse, den trives aller best sammen med sin flokk (eier/familie). Det å være sammen med eier i daglige gjøremål og opplevelser, bli aktivisert med problemløsning, lydighetstrening og lignende kan absolutt anbefales. 

Dette er en hund med sterke instinkter, en jakthund som er sterk og utholdende så den tåler mye lange turer og mosjon. Men husk at jo mer mosjon den får, jo mer trenger den, som alle andre typer hunder. Og resultatet av det kan ofte bli rastløse og høyenergiske hunder.

Alle former for aktivisering som gjør at hunden må bruke nese og hodet er veldig positivt. Kanskje noe spor og søk? Helt utmerket, husk dette er i utgangspunktet en jakthund. Lure coursing er også helt perfekt for en basenji, da den får utløp for sitt jaktinstinkt og sine sprint egenskaper.

Familiehunden

Ja, basenji er en flott familiehund, men som med hund og barn generelt så er det foreldrenes oppgave å få det til å lykkes. Det som en kanskje skal huske spesielt på med basenji og barn er denne urhunden og dens jaktinstinkter, husk at i jungelen så gjelder; “alt som beveger seg kan jages”

Men som også nevnt tidligere i omtale av rasen så er dette et utpreget flokkdyr og trives godt med sin familie rundt seg. Den er veldig kosen og liker nærhet, men har også behov for alenetid og privatliv, akkurat som oss mennesker. Det å lære barna å respektere hundens soveplass og eiendeler er viktig, og at hunden får ligge i fred når den sover. Vi går vel heller ikke å vekker barna når de har sovnet? 😉 

Blir en basenji behandlet med respekt så har du en trofats venn og et kjærlig familiemedlem for livet.