Om rasen basenji

Basenji er en intelligent, elegant og hengiven urhund, med mye spillopper, god humor og sterke meninger. En av verdens eldste raser og eneste rase som ikke kan bjeffe, men er så absolutt ikke stum. 

Rasepresentasjon

Basenji er en intelligent, elegant og hengiven urhund, en av verdens eldste hunderaser. Den er også verdens eneste hunderase som ikke kan bjeffe, men det betyr ikke at de er lydløse. Den har sin egen spesielle måte å uttrykke seg på, en mellomting mellom knurring/murring og jodling. Strupehode og stemmebånd hos basenji er er annerledes enn hos andre hunder, stemmebåndets vibrasjoner er ikke sterkt nok til å få frem vanlig bjeffing. I stedet har den noe murrende, jodlende lyder som for mange kan forveksles med knurring.

Det er stor forskjell på individer hvor snakkesalige de er, noen kan jodle mye og i mange situasjoner, mens andre er mer lydløse. Hvorfor strupehodet er så annerledes hos basenji vet man egentlig ikke, men noen teorier går på at rasen ikke er så domestisert som andre hunder. Ulven, som er hundens stamfar, bjeffer heller ikke.Basenjien er en utmerket jeger og bruker alle sanser i jakten, hvor øyne, nese og ører brukes like aktivt. Rasen brukes fortsatt til jakt i Afrika, hvor de jager i flokk og jager viltet inn i feller.

En annen bemerkelsesverdig ting ved rasen er dens renslighet. En basenji hater å bli skitten og våt, da vasker den seg grundig til den er ren igjen. Og litt katteaktig ved at den vasker ansiktet med forpotene som først bløtes med tungen.

Basenji finnes i fire fargekombinasjoner; rød/hvit, sort/hvit, tricolor og brindle. Rasen kan nok også lett beskrives som veldig fargerik i oppførsel. Den er intelligent og selvstendig og en urhund med mye av de ville instinktene i behold, men basenji har også en sterk flokkfølelse, er hengiven og elsker nærhet. Den vil aller helst være i nærheten av sin eier/familien som er dens flokk og kan virke noe reservert ovenfor fremmede, både dyr og mennesker.