Baroo

En basenji bjeffer ikke, men er heller ikke stum, den har stor repertoar av lyder. Og mest spesiell er vel dens blanding av jodling/uling, som også blir kalt basenji baroo. Jodlingen kommer som regel av glede eller andre situasjoner når den vil ha oppmerksomhet.
Her er vår lille “baroo” til deg, når vi har noe vi gjerne vil fortelle deg.

|

Tett på oppdretterlivet og valpetiden

I Bladet og BasenjiTV vil du i vinter kunne få følge oppdretterlivet og valpetiden helt tett på, i en unik serie med ukentlige episoder fra valpekassen.

Vår serie “Valpetiden uke for uke” der vi skal følge 4 kull fra parring og fødsel til valpene er gamle nok for å flytte hjem til sine respektive familier. Her får du et unikt innblikk i en oppdretters hverdag i selve valpetiden og følge med utviklingen i de 8 første ukene av en valps liv.

Det er Chimlin Basenjis og Catarro Cani vi skal få følge denne vinteren og til sammen 4 valpekull, alle ventes med fødsel siste uken før jul. Tispene ble paret alle fire samme helg, 22-24. oktober.
Det er løpetid og klart for parring. Btv skal følge 4 kull i vinter og det hele starter her med tidenes roadtrip, da 4 tisper skulle pares samme helg…. Catarro Cani hadde tre tisper med optimal dag lørdag, søndag og mandag…. det var bare det at det skulle skje i Trondheim, Bergen og Stockholm. God tur!

Første episode ligger klar, logg deg inn på Bladet/Btv  og bli med på oppdretternes reise i valpetiden. Har du ikke tegnet abonnement ennå så start nå, slik at du får med deg hele reisen. Bli abonnent: https://basenji.no/nettmagasinet-bladet/

|

Intervjuer med norske basenjioppdrettere

Det er nå sesongen for basenjivalper og ventetiden for både oppdrettere og kommende basenjieiere. For oppdrettere av basenji så er adventstiden ventetid på små firbente “julegaver”, ventetiden på ny generasjon med basenjier og få se nye resultater av avlsarbeidet.

Vi i Btv lager nå en serie vi har kalt “Oppdretterpraten“, en serie intervju med norske basenjioppdrettere slik at alle som er interessert i rasen kan bli bedre kjent med folkene bak. Få et innblikk i hvem disse oppdretterne er og hvordan de arbeider med rasen.

I desember 2022 så starter Btv også en serie som vi har kalt “basenjivalpen uke for uke” hvor seerne vil få følge mer detaljert arbeidsprosessen fra paring til valpen flytter ut fra oppdretter ved 8-ukers alder. Det blir opptak fra valpekassen hvor vi får følge valpenes utvikling fra uke til uke med nye episoder hver søndag. Logg inn for å se mer eller sikre deg abonnement i dag slik at du får med deg vinterens valpeserie. Kun 240,- pr. år for de som tegner abonnement før 1. desember. (fom. 1/12-22 kr. 360,-)

Det ligger flere kullplaner ute på Basenji.no sine nettsider nå og valpefødsler er ventet i siste halvdel av desember på de fleste.
Les mer i Bladet

|

En basenjivalp blir til

En basenjivalp blir til

En liten titt på veien frem til ny basenjivalp.. Hva skjer og hvilket arbeid gjør oppdretter for at du skal kunne hente hjem en flott liten basenjivalp, 8 uker gammel. Dette er ikke fagprat om avl og genetikk, men en uformell prat og dypdykk inn i en oppdretters hverdag og om det arbeidet som legges ned i prosessen mot en ny basenjivalp.

Denne episoden er laget fordi vi ønsker å fortelle litt om den store delen av et oppdretterarbeid som vi hundeeiere ikke ser, det som sjelden kommer frem. Derfor er også denne episoden “gratis” og åpen for alle, ikke bare abonnenter.

|

Basenji nettTV – Btv

Endelig har vi fått lansert Btv, en blanding mellom nettTV og videopodkast der alt handler om vår flotte rase og dens eiere. Det blir månedlige programmer/episoder med ulike tema og prat med folk i basenjimiljøet, repostasjer og diverse videoklipp. I tillegg komme serier som gir et eksklusivt innblikk i hvordan oppdretterlivet er, hva som skjer fra før fødsel og gjennom de 8 ukene – helt til valpen flytter inn i sitt nye hjem.

Btv skal være informativ, uformell og nyttig for alle med interesse for denne flotte unike rasen. Er det noen av dere som har innspill eller ønsker om ting vi skal ta opp, så send oss en epost på btv@basenji.no

Her er en liten teaser på hva Btv handler om:

Btv er en del av Bladet, les mer om dette på nettmagasinet Bladet og Btv er lansert

|

Offisiell rasespesial

Merk dere helgen 6-7. august 2022, da er det tid for den årlige offisielle rasespesialen til Svenska Basenjisälskapet. Det blir en helg med mye sosialt og mange flotte basenji, veldig kjekt for alle basenjieiere uansett om du er aktiv med utstilling eller ikke. Dette er årets store basenjitreff og holdes på Läckö Strand, Lidköping i Sverige.

Det blir offisiell utstilling med valpeklasser, voksne og veteraner på lørdag, med spesialdommer Rainer Fendel, Kennel Mutabaruga’s, Tyskland. På kvelden samles det til jubileumsmiddag og sosialt samvær i forbindelse med at Svenska Basenjisälskapet er 45 år i år.

Søndag blir det aktiviteter og spesialklasser med, beste hale, beste ører, beste rynker, etc. Veldig artig å være med på for alle, påmelding gjøres på stedet den helgen. Det ligger an til en fantastisk flott helg med mange fine firbente og lærerikt godt sosialt selskap med oppdrettere og eiere av basenji. Vi håper mange tar turen, dette blir garantert årets høydepunkt for basenjieiere. En liten tur over grensen den helgen kan anbefales.

 

|

Avl, helse og dyrevelferd

Avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse, og med rasetypisk konstruksjon og mentalitet. Dette er et kontinuerlig arbeid med et klart hovedmål for alle Registrerte B-Oppdrettere om å bidra positivt til vår flotte rase.

Selv om vår rase i hovedsak har løpetid en gang i året, på høsten, og høysesong for valper blir nå rundt årsskiftet, så ligger ikke oppdretterne på hvile resten av året. Da jobbes det med planlegging, studere hunder og stamtavler for å finne de beste avlsdyrene for nye kombinasjoner og valpekull. Dette arbeidet er komplekst og har mange faktorer som skal vurderes, med blant annet anatomi, gener, gemytt og helsestatus. En oppdretter må sette alle de ulike faktorene i system og se hele hunden, og til slutt hvordan hannhund og tispen kan utfylle hverandre med de egenskapene.

Til hjelp i denne prosessen har vi forskjellig verktøy som rasestandarden, stamtavler, helseresultater, utstillingsresultater, samt avlsstrategier og god rasekunnskap. Ingen av disse kan brukes alene, men samlet hjelper det oppdretter å danne seg et godt bilde av hunden.

Rasestandarden er noe som enhver hunderase har, det er et teoretisk verktøy som definerer hvordan rasen i teorien skal se ut. Rasestandarden gir et idealbilde av dyret, men ofte beskrives også uønskede, eksteriørmessige, anatomiske feil og mangler.

Stamtavler gir oss full oversikt over slekten i mange ledd bakover og er et bevis på at hunden er av den opprinnelsen det sies at den er. På den måten leser oppdretter seg frem til status på individene i mange ledd og det brukes for å sjekke innavlsgrad.

Helsetester og resultater gir oss svar på eventuelle konkrete kjente sykdommer på rasen man ønsker å teste for. Det er ikke noe poeng å teste bare for å teste eller for “å fremstå som flink”, vi tester for hundens beste. Helseresultatene kan kun fortelle noe om den spesifikke tilstanden, men det gir ikke noe svar på resten av hunden. Med basenji er vi jo relativt heldige da vi har en veldig frisk og sunn rase, men vi har et par DNA tester og øyelysning som er viktige. Mer om helse og basenji kan du lese her.

Utstillingsresultater er også noe som kan fortelle litt om hundens konstruksjon og at den står til rasestandarden. For oppdretterne er utstilling mye mer enn en skjønnhetskonkurranse, det er en seriøs vurdering av avlsdyr og avkom. Hundene blir vurdert av dommere med god kunnskap om helse, konstruksjon og funksjon i henhold til rasestandarden.

Så kommer rasekunnskap og avlsstrategi som viktige faktorer for videre avl på rasen. Oppdretter setter sine ønsker og mål for sitt oppdrett videre i samråd med raseorganisasjonens avlsstrategi.

Alle disse elementer ønsker vi å informere valpekjøper om, for å spre kunnskapen videre. Vårt råd til alle som skal kjøpe hund er at de leser seg opp på rasen og sjekker grundig opp med oppdretter, stiller spørsmål om bakgrunnen for valg av kombinasjon, og om resultater med både utstilling og helse. Spør gjerne også om valpenes oppvekstforhold og oppfølging videre i hundens liv. Vi vet at alle våre oppdrettere setter pris på gode spørsmål.
Les gjerne også våre retningslinjer for avl og se på listen med valpekull fra våre oppdrettere.

Så ønsker vi alle kommende basenji-eiere riktig god adventstid og ventetid på valp. Stort til lykke med nytt familiemedlem og velkommen i “basenji-familien”.

|

Hundepromenaden 2021

Helgen 18-19. september arrangeres Agria Hundepromenade for fjerde år på rad, et veldedig arrangement der vi alle hundeeiere oppfordres til å delta ved å gå tur med hunden i løpet av helgen. Enten vi går sammen med andre eller alene, blir du med?

Ut på tur skal vi vel uansett? Så hvorfor ikke melde seg på Hundepromenaden 2021 og gå for en god sak. For hver påmeldte ekvipasje så donerer Agria kr. 10,- til Solplassen, et omplasserings- og hvilehjem for eierløse hunder. Det er en frittstående organisasjon som driftes i hovedsak av frivillige og alle inntekter går til hundene. Det er ikke bare omplassering av hunder de jobber med, det er også et hundegamlehjem for eierløse gamle hunder. Et fantastisk arbeid som virkelig trenger hver krone de kan få i støtte, derfor er Hundepromenaden en fin anledning til å ta en tur med din firbente venn og ha litt ekstra god følelse med promenaden 🙂

I fjor ble Hundepromenaden arrangert i flere land samtidig, alle med ulike veldedige formål. I Norge ble det rekordoppslutning med over 2000 deltakere, en seksdobling fra året før. Det må jo inspirere til en god økning i år?

Skal vi få mange basenji med i promenaden i år? JA! Vi oppfordrer alle til å melde seg på med sin basenji på årets promenade. Og dele bilder på instagram med #agriahundepromenade så fyller vi den med alle de flotte hundene våre, en god deal?

Vi lager god reklame for rasen vår! Og så støtter vi en god sak, ikke bare for vår rase med for alle hunder. Vi i redaksjonen har meldt oss på, har du?

Alle kan delta, akkurat der du bor. Husk bare å meld deg på her: https://www.agria.no/hund/hundepromenaden-2021/ Husk, det er gratis å melde seg på, du deltar ved å gå tur med hunden i løpet av helgen. Viktig å registrere din deltakelse for at det skal regnes med i donasjon til Solplassen.

Så er det bare å lade opp til en fin promenade på lørdag eller søndag, og del gjerne bilde på insta, med #agriahundepromenade og tagge @agrianorge. Vi håper på mange basenji der. Vi legger ut en post i fb-gruppen også for å samle bilder

God promenade!

|

Basenji på instagram

Det er mange av basenjifolket som deler mye flott bilder av rasen på instagram, og det dukker stadig opp fler og fler basenji med egne instagram kontoer. Det liker vi, jo flere basenji på nett jo bedre. Basenji.no har også satt opp egen IG konto, @basenji.no og vi håper dere alle vil følge oss her, slik at vi kan følge tilbake og samle hele basenjinorge på insta. . 

Basenji.no vil reposte fra våre følgere, vi skal inspirere og vise frem rasen i alle varianter. Vi satser også på å få til noen konkurranser etterhvert. Hva det blir til etterhvert er det nettopp DU som blir med på å avgjøre. Vi bygger et fellesskap på Instagram.