Baroo

En basenji bjeffer ikke, men er heller ikke stum, den har stor repertoar av lyder. Og mest spesiell er vel dens blanding av jodling/uling, som også blir kalt basenji baroo. Jodlingen kommer som regel av glede eller andre situasjoner når den vil ha oppmerksomhet.
Her er vår lille “baroo” til deg, når vi har noe vi gjerne vil fortelle deg.

|

Offisiell rasespesial

Merk dere helgen 6-7. august 2022, da er det tid for den årlige offisielle rasespesialen til Svenska Basenjisälskapet. Det blir en helg med mye sosialt og mange flotte basenji, veldig kjekt for alle basenjieiere uansett om du er aktiv med utstilling eller ikke. Dette er årets store basenjitreff og holdes på Läckö Strand, Lidköping i Sverige.

Det blir offisiell utstilling med valpeklasser, voksne og veteraner på lørdag, med spesialdommer Rainer Fendel, Kennel Mutabaruga’s, Tyskland. På kvelden samles det til jubileumsmiddag og sosialt samvær i forbindelse med at Svenska Basenjisälskapet er 45 år i år.

Søndag blir det aktiviteter og spesialklasser med, beste hale, beste ører, beste rynker, etc. Veldig artig å være med på for alle, påmelding gjøres på stedet den helgen. Det ligger an til en fantastisk flott helg med mange fine firbente og lærerikt godt sosialt selskap med oppdrettere og eiere av basenji. Vi håper mange tar turen, dette blir garantert årets høydepunkt for basenjieiere. En liten tur over grensen den helgen kan anbefales.

 

|

Avl, helse og dyrevelferd

Avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse, og med rasetypisk konstruksjon og mentalitet. Dette er et kontinuerlig arbeid med et klart hovedmål for alle Registrerte B-Oppdrettere om å bidra positivt til vår flotte rase.

Selv om vår rase i hovedsak har løpetid en gang i året, på høsten, og høysesong for valper blir nå rundt årsskiftet, så ligger ikke oppdretterne på hvile resten av året. Da jobbes det med planlegging, studere hunder og stamtavler for å finne de beste avlsdyrene for nye kombinasjoner og valpekull. Dette arbeidet er komplekst og har mange faktorer som skal vurderes, med blant annet anatomi, gener, gemytt og helsestatus. En oppdretter må sette alle de ulike faktorene i system og se hele hunden, og til slutt hvordan hannhund og tispen kan utfylle hverandre med de egenskapene.

Til hjelp i denne prosessen har vi forskjellig verktøy som rasestandarden, stamtavler, helseresultater, utstillingsresultater, samt avlsstrategier og god rasekunnskap. Ingen av disse kan brukes alene, men samlet hjelper det oppdretter å danne seg et godt bilde av hunden.

Rasestandarden er noe som enhver hunderase har, det er et teoretisk verktøy som definerer hvordan rasen i teorien skal se ut. Rasestandarden gir et idealbilde av dyret, men ofte beskrives også uønskede, eksteriørmessige, anatomiske feil og mangler.

Stamtavler gir oss full oversikt over slekten i mange ledd bakover og er et bevis på at hunden er av den opprinnelsen det sies at den er. På den måten leser oppdretter seg frem til status på individene i mange ledd og det brukes for å sjekke innavlsgrad.

Helsetester og resultater gir oss svar på eventuelle konkrete kjente sykdommer på rasen man ønsker å teste for. Det er ikke noe poeng å teste bare for å teste eller for «å fremstå som flink», vi tester for hundens beste. Helseresultatene kan kun fortelle noe om den spesifikke tilstanden, men det gir ikke noe svar på resten av hunden. Med basenji er vi jo relativt heldige da vi har en veldig frisk og sunn rase, men vi har et par DNA tester og øyelysning som er viktige. Mer om helse og basenji kan du lese her.

Utstillingsresultater er også noe som kan fortelle litt om hundens konstruksjon og at den står til rasestandarden. For oppdretterne er utstilling mye mer enn en skjønnhetskonkurranse, det er en seriøs vurdering av avlsdyr og avkom. Hundene blir vurdert av dommere med god kunnskap om helse, konstruksjon og funksjon i henhold til rasestandarden.

Så kommer rasekunnskap og avlsstrategi som viktige faktorer for videre avl på rasen. Oppdretter setter sine ønsker og mål for sitt oppdrett videre i samråd med raseorganisasjonens avlsstrategi.

Alle disse elementer ønsker vi å informere valpekjøper om, for å spre kunnskapen videre. Vårt råd til alle som skal kjøpe hund er at de leser seg opp på rasen og sjekker grundig opp med oppdretter, stiller spørsmål om bakgrunnen for valg av kombinasjon, og om resultater med både utstilling og helse. Spør gjerne også om valpenes oppvekstforhold og oppfølging videre i hundens liv. Vi vet at alle våre oppdrettere setter pris på gode spørsmål.
Les gjerne også våre retningslinjer for avl og se på listen med valpekull fra våre oppdrettere.

Så ønsker vi alle kommende basenji-eiere riktig god adventstid og ventetid på valp. Stort til lykke med nytt familiemedlem og velkommen i «basenji-familien».

|

Hundepromenaden 2021

Helgen 18-19. september arrangeres Agria Hundepromenade for fjerde år på rad, et veldedig arrangement der vi alle hundeeiere oppfordres til å delta ved å gå tur med hunden i løpet av helgen. Enten vi går sammen med andre eller alene, blir du med?

Ut på tur skal vi vel uansett? Så hvorfor ikke melde seg på Hundepromenaden 2021 og gå for en god sak. For hver påmeldte ekvipasje så donerer Agria kr. 10,- til Solplassen, et omplasserings- og hvilehjem for eierløse hunder. Det er en frittstående organisasjon som driftes i hovedsak av frivillige og alle inntekter går til hundene. Det er ikke bare omplassering av hunder de jobber med, det er også et hundegamlehjem for eierløse gamle hunder. Et fantastisk arbeid som virkelig trenger hver krone de kan få i støtte, derfor er Hundepromenaden en fin anledning til å ta en tur med din firbente venn og ha litt ekstra god følelse med promenaden 🙂

I fjor ble Hundepromenaden arrangert i flere land samtidig, alle med ulike veldedige formål. I Norge ble det rekordoppslutning med over 2000 deltakere, en seksdobling fra året før. Det må jo inspirere til en god økning i år?

Skal vi få mange basenji med i promenaden i år? JA! Vi oppfordrer alle til å melde seg på med sin basenji på årets promenade. Og dele bilder på instagram med #agriahundepromenade så fyller vi den med alle de flotte hundene våre, en god deal?

Vi lager god reklame for rasen vår! Og så støtter vi en god sak, ikke bare for vår rase med for alle hunder. Vi i redaksjonen har meldt oss på, har du?

Alle kan delta, akkurat der du bor. Husk bare å meld deg på her: https://www.agria.no/hund/hundepromenaden-2021/ Husk, det er gratis å melde seg på, du deltar ved å gå tur med hunden i løpet av helgen. Viktig å registrere din deltakelse for at det skal regnes med i donasjon til Solplassen.

Så er det bare å lade opp til en fin promenade på lørdag eller søndag, og del gjerne bilde på insta, med #agriahundepromenade og tagge @agrianorge. Vi håper på mange basenji der. Vi legger ut en post i fb-gruppen også for å samle bilder

God promenade!

|

Basenji på instagram

Det er mange av basenjifolket som deler mye flott bilder av rasen på instagram, og det dukker stadig opp fler og fler basenji med egne instagram kontoer. Det liker vi, jo flere basenji på nett jo bedre. Basenji.no har også satt opp egen IG konto, @basenji.no og vi håper dere alle vil følge oss her, slik at vi kan følge tilbake og samle hele basenjinorge på insta. . 

Basenji.no vil reposte fra våre følgere, vi skal inspirere og vise frem rasen i alle varianter. Vi satser også på å få til noen konkurranser etterhvert. Hva det blir til etterhvert er det nettopp DU som blir med på å avgjøre. Vi bygger et fellesskap på Instagram.

|

Ny Facebook-gruppe for basenji-interesserte

Har du noe på hjertet? Noen basenji-historier, kanskje søte eller morsomme bilder? Eller om det er spørsmål som handler om basenji. Da ønsker vi deg velkommen inn på basenji.no sin facebook-gruppe, som er lagt opp for nettopp det å dele bilder, historier, spørsmål og informasjon rundt basenji og livet med denne flotte rasen.

Velkommen inn: https://www.facebook.com/groups/basenji.no

FB-gruppen Basenji.no skal være et hyggelig sted å være for alle, og med ønske om at vi kan glede, inspirere og være til nytte for hverandre. Gruppen administreres av en liten gjeng som ønsker å være med på å bygge et godt online basenjimiljø i Norge. 

Gruppen er til for deg og alle andre basenjifolk der ute, altså en plass for beasenjieierne, det vil være dere som former gruppen og hva man vil finne der. Moderatorene skal bare veilede og ha et overblikk på at vi oppfører oss slik man bør… Vi er jo ganske lik våre hunder…, vi trenger litt klare faste regler… hehe..  Men husk, en basenjieier “bjeffer” ikke.. -vi jodler 🙂 

Reglene er slik det stort sett er med basenji i hus, det skal være en viss takhøyde for sterke meninger og mulighet for å ikke være helt enig. Men, det er enkle grenser og man skal allikevel kunne være høflig og respektere andres meninger.

Basenji.no er et samlingssted for rasens eiere og slik skal det være. Vi vil ikke ha klaging og angrep på andre personer, sider/grupper eller klubber/organisasjoner. Det skal være et positivt hyggelig sted. Så, hjertelig velkommen inn!!

|

Vurderer du en basenji valp?

Er du en av de som har begynt å tenke litt på om basenji kunne være din neste valp? Det håper vi at kanskje vi her kan hjelpe deg litt med avgjørelsen. Enten det ender opp med basenji eller ikke. Det aller viktigste er at nettopp du velger den rasen og type hund som passer deg. 

Ja, basenji er en fantastisk rase, men det finnes jo rundt 400 andre fantastiske raser også. Og, om basenji er helt perfekt for meg, så er ikke det sikkert at det blir slik for deg, men jo bedre man kjenner til rasen jo enklere blir det å velge det som er riktig for nettopp deg. På basenji.no har vi oppdrettere som arbeider aktivt for godt oppdrett og fremme rasen, og de er alltid klare for spørsmål fra deg som vurderer ny valp. Ta gjerne en titt på listen over våre oppdrettere, der finner du kontaktinfo til hver enkelt, de vil ta deg godt imot.

|

Hva og hvorfor basenji.no?

Det er en glede å ønske alle velkommen til Basenji.no, et nettsted med informasjon om vår flotte og særegne hunderase, en av verdens eldste hunderaser, basenji. Og vi som ønsker velkommen er en gruppe oppdrettere av rasen, som ønsker å dele vår lidenskap med alle som er interessert.

Men, Basenji.no er mer enn bare informasjon, vi har et sterkt ønske om å legge til rette for en god samlingsplass for alle basenjieier i landet, en plass hvor vi kan dele historier, erfaringer, stille spørsmål og lære av hverandre. Og ikke minst dele bilder av dette vakre, sjarmerende firbente vesen som basenji er. Derfor har vi også en åpen Facebook gruppe som vi håper vil bli brukt flittig, og vi har en instagram for bilder, deling og for å inspirere hverandre. 

Og mer kommer…., vi håper med dette å kunne samles rundt vår felles interesse, basenji.

Velkommen!